Για ποιό λόγο πρέπει να προσθέσω ένα δόντι που έχασα και το οποίο είναι σχετικά πίσω και δεν φαίνεται πολύ ?

31 Ιανουαρίου 20140

Τα παλαιότερα χρόνια ένα δόντι οδηγούνταν πολύ πιο εύκολα στην εξαγωγή. Σήμερα έχουμε περισσότερες επιλογές για να αποκαταστήσουμε δόντια που έχουν προχωρημένες βλάβες αντί να τα βγάλουμε. Παρ`όλα αυτά, πολλοί  άνθρωποι εξακολουθούν να επιλέγουν την εξαγωγή, ίσως επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την καλύτερη θεραπεία. Κάποιοι άλλοι  ασθενείς δεν έχουν το χρόνο,ή αμελούν για καιρό ένα χαλασμένο δόντι,κάποιοι άλλοι φοβούνται να πάνε στον οδοντίατρο έγκαιρα , παρά μόνο όταν ο πόνος φτάσει στο απροχώρητο, οπότε μπορεί το δόντι να είναι τόσο άσχημα που να πρέπει να αφαιρεθεί.

Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι είναι σημαντικό τα ελλείποντα δόντια να αντικαθίστανται.

           Παρακάτω περιγράφονται μερικοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να αντικαθίστανται τα ελλείποντα δόντια με προσθετική αποκατάσταση :

  1. Όσο υπάρχουν άθικτα δόντια στην απέναντι γνάθο,αλλά και παρακείμενα δόντια, το δόντι που λείπει, πρέπει να αντικαθίσταται. Αυτό συμβαίνει διότι, η επαφή με τα διπλανά δόντια  κρατά τα δόντια στη θέση τους. Όταν υπάρχει ένα κενό, το δόντι από το απέναντι τόξο (ανταγωνιστής) αρχίζει να μεταναστεύει προς τον ανοιχτό χώρο, αλλάζοντας την ευθυγράμμιση των δοντιών. Τα παρακείμενα δόντια, επίσης, μετακινούνται προς τον χώρο που δημιουργείται από το δόντι που λείπει. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την αισθητική του χαμόγελου σε μακροπρόθεσμη βάση.
  2. Για τη σωστή λειτουργία της γνάθου και την αποτελεσματικότητα της μάσησης ,αλλά και την σωστή και σταθερή σύγκλειση των δοντιών (εφαρμογή-πάτημα άνω και κάτω οδοντικού φραγμού) είναι απαραίτητο να αντικαθίστανται τα ελλείποντα δόντια.
  3.  Όταν ένα πίσω δόντι λείπει , αυτό σημαίνει ότι πολλά τρόφιμα μπορεί να κολλήσουν εκεί στο κενό, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την υγεία των υπολοίπων δοντιών, αν δεν καθαρίζονται σωστά.
  4. Είναι δύσκολο να μασηθούν οι τροφές,  ειδικά αν είναι ένα οπίσθιο δόντι που λείπει. Οπότε τι κάνουμε; Οι περισσότεροι  προσπαθούμε να μασάμε  με τη μία πλευρά μόνο, εκείνην η οποία έχει όλα τα δόντια ανέπαφα. Η μονόπλευρη μάσηση όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι δυνατόν να επηρεάσει τελικά την υγεία του σαγονιού μας και τους μυς της γνάθου,επιβαρύνει τα δόντια που αποκλειστικά μασάνε, και επίσης δεν αυτοκαθαρίζονται τα δόντια της πλευράς που για πολύ  καιρό δεν μασάει.
  5. Η εμφάνιση (αισθητική) του χαμόγελου επηρεάζεται ακόμα και με την απώλεια ενός προγομφίου ή 1ου γομφίου διότι την ώρα που γελάμε αποκαλύπτεται συνήθως μέχρι και ο 1ος γομφίος(τραπεζίτης). Στις μέρες μας είναι ζήτημα πολιτισμού, αλλά και κοινωνικής αποδοχής, η ύπαρξη ενός χαμόγελου με πλήρη οδοντικό φραγμό ,και σίγουρα επομένως και προυπόθεση ψυχικής ισσοροπίας.

Για τους παραπάνω λόγους , μην αναβάλλετε  να αντικαταστήσετε το χαμένο δόντι σας. Υπάρχουν πολλές επιλογές που είναι διαθέσιμες σήμερα για την αντικατάσταση των δοντιών. Συζητήστε με τον οδοντίατρό σας  ποια λύση μπορεί να είναι η καλύτερη για εσάς.

imagesimplant_stand

Leave a Reply

Το οδοντιατρείο βρίσκεται στην Λεωφόρο 62 Μαρτύρων νούμερο 15, στο Ηράκλειο Κρήτης, ( περίπου 100 μέτρα μετά το ξενοδοχείο Καστέλο που είναι στην αρχή της Λεωφόρου και από την ίδια πλευρά της).

Τηλέφωνο επικοινωνίας
Email επικοινωνίας
Ακολουθήστε μας!
[wpdevart_like_box profile_id=”DentalPracticeNikosDramitinos” stream=”show” connections=”show” width=”300″ height=”350″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”el_GR”]
Υπηρεσίες

Γενική οδοντιατρική
Παιδοδοντία
Οδοντική χειρουργική
Αισθητική οδοντιατρική
Περιοδοντολογία
Κινητή προσθετική
Ακίνητη προσθετική
Χειρουργική στόματος
Ορθοδοντική

Ωράριο Ιατρείου
bt_bb_section_top_section_coverage_image