Μου αρέσουν πολύ τα γλυκά. Μπορώ να τρώω γλυκά χωρίς να χαλάνε τα δόντια μου ;

18 Ιανουαρίου 2014

Όλοι στο στόμα μας φυσιολογικά έχουμε πάρα πολλά μικρόβια πολύ λίγα απ`τα οποία , ευτυχώς , βοηθούν το <<χάλασμα>>των δοντιών δηλαδή στη δημιουργία τερηδόνας , και τα οποία προσκολλώνται πάνω στα δόντια μας . Αν δεν τα απομακρύνουμε εμείς με επιμελές βούρτσισμα μετά το φαγητό , αρχίζουν γρήγορα να πολλαπλασιάζονται.

Τα υπολείμματα των τροφών που παραμένουν στα δόντια μας και ειδικά όσα περιέχουν ζάχαρη βοηθούν ιδιαίτερα τον πολλαπλασιασμό τους ,τα οποία στη συνέχεια ως προϊόν του μεταβολισμού τους παράγουν οξέα που αφαιρούν ασβέστιο από το σμάλτο των δοντιών μας και οδηγούνται έτσι στην τερηδονική καταστροφή.

Σημασία δεν έχει τόσο η ποσότητα των γλυκών που καταναλώνουμε αλλά το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει η ζάχαρη στο στόμα μας μέχρι να την απομακρύνουμε βουρτσίζοντας σχολαστικά τα δόντια μας.Χωρίς υπερβολή προκαλεί πολύ μεγαλύτερη ζημιά στα δόντια μας αν ένα απόγευμα ανά μισή ώρα τρώμε μισό σοκολατάκι παρά αν φάμε μια ολόκληρη τούρτα σε δέκα λεπτά !!!

66f0023c6814af62d79864fd567b186f_XLΔυστυχώς, η ζάχαρη δε βρίσκεται μόνο στα γλυκά αλλά , έστω και σε μικρές ποσότητες , σε πολλά άλλα τρόφιμα που συχνά καταναλώνουμε. Καθημερινά πίνουμε και μάλιστα για πολλές ώρες την ημέρα , καφέ , γάλα ,τσάι, που τους προσθέτουμε ζάχαρη . Αλλά και τα αναψυκτικά ,χυμοί φρούτων το σοκολατούχο γάλα , τα επεξεργασμένα δημητριακά για πρωινό (κορν φλεικς) ,περιέχουν ζάχαρη και τα καταναλώνουμε μεταξύ των γευμάτων , χωρίς να βουρτσίζουμε τα δόντια μας , τροφοδοτώντας έτσι διαρκώς το στόμα μας με ζάχαρη, δημιουργώντας το πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τη δράση των μικροβίων και την ανάπτυξη τερηδόνας. Εύλογα λοιπόν ο καθένας μας θα μπορούσε να αναρωτηθεί ότι για να έχουμε γερά δόντια θα πρέπει να απορρίψουμε από το καθημερινό μας διαιτολόγιο τα γλυκά και όλες τις τροφές και ποτά που έχουν ζάχαρη; Όχι βέβαια ,αυτό θα ήταν παράλογο , ειδικά για τα παιδιά που τους αρέσουν ιδιαίτερα . Άλλωστε κάθε τι που απαγορεύεται γίνεται πιο ελκυστικό για μικρούς αλλά και μεγάλους .

Η λύση είναι πολύ απλή , θα πρέπει να τρώμε τα γλυκά που θέλουμε,μετά το φαγητό μας και ύστερα να βουρτσίζουμε τα δόντια μας.Αυτό πέρα από τα δόντια , είναι και μία σημαντική διατροφική συνήθεια για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Τρώγοντας γλυκά μεταξύ των γευμάτων θα φάνε μεγαλύτερη ποσότητα από ότι αν τα καταναλώσουν μετά το κύριο γεύμα άρα τείνουν να γίνουν παχύσαρκα παιδιά καθώς θα μεγαλώσουν. Όσον αφορά τώρα τα δόντια, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία η ποσότητα των γλυκών που καταναλώνουμε αλλά το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει η ζάχαρη στο στόμα μας μέχρι να την απομακρύνουμε βουρτσίζοντας σχολαστικά τα δόντια μας.

Αν λοιπόν τρώμε γλυκά κατά το πρωινό , το μεσημεριανό και το βραδινό φαγητό μας, και ύστερα βουρτσίζουμε σχολαστικά τα δόντια μας απομακρύνοντας τη ζάχαρη και τα μικρόβια , θα έχουμε ένα υγιές στόμα χωρίς βέβαια να στερηθούμε τα αγαπημένα μας γλυκά.

Όταν ένα παιδί μάθει από τα πρώτα του χρόνια να μην τρώει συνεχώς γλυκά στα μεσογεύματα θα αποκτήσει μια πολύ θετική συνήθεια που θα έχει για όλη του τη ζωή και θα το βοηθήσει να είναι ένας υγιής ενήλικας. Όχι μόνο γιατί θα έχει γερά δόντια αλλά κυρίως γιατί θα έχει ένα υγιή οργανισμό που διατρέφεται σωστά.

Το οδοντιατρείο βρίσκεται στην Λεωφόρο 62 Μαρτύρων νούμερο 15, στο Ηράκλειο Κρήτης, ( περίπου 100 μέτρα μετά το ξενοδοχείο Καστέλο που είναι στην αρχή της Λεωφόρου και από την ίδια πλευρά της).

Τηλέφωνο επικοινωνίας
Email επικοινωνίας
Ακολουθήστε μας!
[wpdevart_like_box profile_id=”DentalPracticeNikosDramitinos” stream=”show” connections=”show” width=”300″ height=”350″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”el_GR”]
Υπηρεσίες

Γενική οδοντιατρική
Παιδοδοντία
Οδοντική χειρουργική
Αισθητική οδοντιατρική
Περιοδοντολογία
Κινητή προσθετική
Ακίνητη προσθετική
Χειρουργική στόματος
Ορθοδοντική

Ωράριο Ιατρείου
bt_bb_section_top_section_coverage_image