Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου πρώτη φορά στον οδοντίατρο και τι πρέπει να κάνω για να αποφύγω την τερηδόνα στα δόντια του ;

18 Ιανουαρίου 2014

Στο παρελθόν οι γονείς και οι γιατροί περίμεναν μέχρι τα παιδιά να φτάσουν σε ηλικία 5-6 ετών για να κάνουν την πρώτη τους επίσκεψη στον οδοντίατρο . Σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα , η πρώτη επίσκεψη γίνεται μετά την πρώτη ανατολή των νεογιλών (παιδικών,πρώτων) δοντιών , δηλαδή γύρω στο τέλος του πρώτου έτους της ζωής ή και λίγο νωρίτερα.Σε αυτή τη φάση είναι πολύ σημαντικές οι συμβουλές και η καθοδήγηση των γονέων από τον ειδικό του στόματος , ώστε η πρόληψη να ενσωματωθεί από νωρίς στις βασικές παραμέτρους της φυσιολογικής ανάπτυξης των παιδιών παράλληλα με τη λοιπή καθοδήγηση του παιδιάτρου . Ειδικότερα σε αυτή τη φάση οι γονείς θα ενημερωθούν για το πολλαπλά επικίνδυνο στέλεχος του στρεπτόκοκκου mutans που αποικίζει το στόμα του παιδιού από τη μητέρα από την ηλικία μόλις των 10 περίπου μηνών με την ανατολή των πρόσθιων νεογιλών δοντιών . Έτσι αν συνυπάρχει και ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε τερηδονογόνες τροφές μπορεί να δημιουργηθούν οι πρώτες παιδικές τερηδόνες. Η αποφυγή της τερηδόνας στα παιδιά , είναι πολύ μεγάλης σημασίας προληπτική διαδικασία για την σωστή ανάπτυξη τους, για την σωστή ανατολή των μόνιμων δοντιών στην ηλικία του δημοτικού και την διατήρηση καλού επιπέδου στοματικής υγείας χωρίς μεγάλα προβλήματα σε όλη τη διάρκεια της μετέπειτα ενήλικης ζωής του. Επιτυγχάνεται με :

  1. dontia_h_633_451Επίσκεψη νωρίς στον οδοντίατρο από την ανατολή των πρώτων κιόλας νεογιλών (παιδικών) δοντιών,όπου δίνονται συμβουλές για τον τρόπο της φροντίδας του στόματος ανά ηλικία , την διατροφή ,την ανάπτυξη των δοντιών , τις στοματικές έξεις (κακές συνήθειες).
  2. Τοπική εφαρμογή φθορίου (φθορίωση) σε ηλικίες δημοτικού σχολείου , με την επιλογή και την καθοδήγηση του οδοντίατρου.
  3. Λήψη φθορίου σαν συμπλήρωμα διατροφής κατόπιν σύστασης του οδοντίατρου .
  4. Προληπτική κάλυψη των οπών και των σχισμών της μασητικής επιφάνειας των δοντιών με ειδικά αποφρακτικά υλικά είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά
  5. Συχνό και σωστό βούρτσισμα και χρήση φθοριούχων στοματικών διαλυμάτων
  6. Συστηματική παρακολούθηση από τον οδοντίατρο ανά εξάμηνο
  7. Αποφυγή παλιών κακών συνηθειών όπως, ζάχαρη στην πιπίλα ή μέλι , προσθήκη ζάχαρης στο γάλα και λήψη από το μπιμπερό , παραμονή για ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα στο στόμα του παιδιού του μπιμπερό ή ακόμα και του μητρικού στήθους κατά τον θηλασμό ,καθώς και χρήση του ίδιου κουταλιού στο φαγητό μητέρας και παιδιού .
  8. Διατροφή προσοχή στην μεγάλη συχνότητα κατανάλωσης σακχαρούχων τροφών κυρίως κολλωδών
  9. Παρατήρηση πιθανούς στοματικής αναπνοής του παιδιού ιδιαίτερα κατά τον νυκτερινό ύπνο εξαιτίας χρόνιων ρινοφαρυγγικών προβλημάτων (πχ αδενοειδεις εκβλαστήσεις – “κρεατάκια“ – ) όπου δημιουργεί ξηροστομία και έτσι διευκόλυνση των τερηδονογόνων μικροβίων να κάνουν την δουλειά τους.

Ελπίζουμε ότι η εφαρμογή των κανόνων της προληπτικής καθοδήγησης σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές μεθόδους πρόληψης , θα μειώσουν ουσιαστικά τον κίνδυνο της τερηδόνας για παιδιά .

Το οδοντιατρείο βρίσκεται στην Λεωφόρο 62 Μαρτύρων νούμερο 15, στο Ηράκλειο Κρήτης, ( περίπου 100 μέτρα μετά το ξενοδοχείο Καστέλο που είναι στην αρχή της Λεωφόρου και από την ίδια πλευρά της).

Τηλέφωνο επικοινωνίας
Email επικοινωνίας
Ακολουθήστε μας!
[wpdevart_like_box profile_id=”DentalPracticeNikosDramitinos” stream=”show” connections=”show” width=”300″ height=”350″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”el_GR”]
Υπηρεσίες

Γενική οδοντιατρική
Παιδοδοντία
Οδοντική χειρουργική
Αισθητική οδοντιατρική
Περιοδοντολογία
Κινητή προσθετική
Ακίνητη προσθετική
Χειρουργική στόματος
Ορθοδοντική

Ωράριο Ιατρείου
bt_bb_section_top_section_coverage_image