Νιώθω έντονη κακοσμία στο στόμα μου, πράγμα που μου το λένε και οι γύρω μου. Που οφείλεται και πως μπορώ να το αντιμετωπίσω ;

18 Ιανουαρίου 2014

Η κακοσμία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε άνθρωπο ανεξάρτητα από ηλικία,φύλο,εθνικότητα ή επάγγελμα . Κανένας δε μπορεί να την αποφύγει απόλυτα , ή να αδιαφορήσει για αυτήν. Υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν αντιληφθεί καθόλου την ενοχλητική της παρουσία στο στόμα τους , ενώ υπάρχουν άλλοι που είναι πεπεισμένοι πως έχουν κακοσμία, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν κανένα αξιόλογο πρόβλημα. Το στόμα μας είναι γεμάτο από τεράστιο αριθμό βακτηρίων που αποτελούν την φυσιολογική του μικροβιακή χλωρίδα . Τα μικρόβια αυτά ,μάλιστα, πρέπει να υπάρχουν ,όμως όταν αναπτυχθούν πολύ και ειδικά αυτά που αναπτύσσονται σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου τρεφόμενα από υπολείμματα τροφών,κυρίως πρωτεϊνικά ,τότε παράγονται πτητικές θειούχες ενώσεις σε μεγάλες συγκεντρώσεις που δημιουργούν με τη σειρά τους την ενοχλητική κακοσμία.Το βασικό υπόστρωμα που συντηρεί την κακοσμία του στόματος, δεν είναι τόσο τα χαλασμένα δόντια ή τα ούλα με θυλάκους και ουλίτιδα, αλλά η γλώσσα και ειδικότερα οι αύλακες και οι εντομές που υπάρχουν στην πάνω μεριά της γλώσσας καθώς και η δυσπρόσιτη βάση της όπου “φιλοξενούνται“ αναερόβια βακτήρια. Βέβαια στόματα γεμάτα από εναποθέσεις πέτρας και μικροβιακής πλάκας στα δόντια, με κακή υγιεινή δικαιολογούν ακόμα περισσότερο την κακοσμία.Το κάπνισμα συντελεί στην ξηροστομία και επομένως ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων που ευθύνονται για την κακοσμία. Το ίδιο συμβαίνει και με την συχνή κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.Επίσης οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες (κρέας,ψάρια,διάφορα διαιτητικά προϊόντα) αλλά και τα γλυκά συντηρούν τα μικρόβια της κακοσμίας όταν παραμένουν σε υπολείμματα στο στόμα μας . Τέλος οι όξινες τροφές όπως ο καφές με ή χωρίς καφεΐνη , τα εσπεριδοειδή και διάφορα λαχανικά όπως οι τομάτες δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την επιτάχυνση του πολλαπλασιασμού των βακτηριδίων.

Η κακοσμία σε μικρότερα ποσοστά, μπορεί να μην οφείλεται σε αίτια από το στόμα,αλλά σε άλλους γενικότερους παράγοντες του οργανισμού, όπως :

 1. Η λήψη διαφόρων φαρμάκων όπως αντισταμινικά , αντικαταθλιπτικά , αντιυπερτασικά , αντιβιοτικά ,αντιφλεγμονώδη .
 2. Ο έντονος και πιεστικός τρόπος ζωής . Ουσίες που παράγονται με το στρες από τον οργανισμό μας , μειώνουν την παραγωγή σάλιου , το οποίο συντελεί στην εξουδετέρωση των αιτιολογικών παραγόντων της κακοσμίας που αναφέραμε παραπάνω. Επίσης σε κατάσταση στρες το ανοσοποιητικό σύστημα αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα διάφορα βακτηρίδια.
 3. Διάφορες ασθένειες όπως ο διαβήτης ,ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, του ήπατος, των ιγμόρειων και του ρινοφάρυγγα προκαλούν κάποιες φορές δυσάρεστη οσμή στην αναπνοή .

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΣΜΙΑ

barbetseas_mesa

Καταρχήν μπορούμε να κάνουμε ένα εμπειρικό τεστ για να διαπιστώσουμε κατά πόσον έχουμε πράγματι κακοσμία. Περιμένουμε μία ώρα μετά από ένα γεύμα ή αφού βουρτσίσουμε τα δόντια μας και κατόπιν “γλείφουμε“ με την γλώσσα μας τον καρπό μας. Περιμένουμε 10“ για να στεγνώσει κάπως το σάλιο και δοκιμάζουμε να μυρίσουμε για να εντοπίσουμε κάποια οσμή από τα χημικά συστατικά που υπάρχουν στη γλώσσα μας . Αν η οσμή δεν είναι ευχάριστη , τότε έχουμε κακοσμία , αν δεν συμβαίνει αυτό , τότε δεν υπάρχει πρόβλημα . Την κακοσμία δεν την αξιολογούμε το πρωί μόλις ξυπνήσουμε , γιατί τότε είναι φυσιολογικό να υπάρχει προσωρινά, έως ότου βουρτσίσουμε και πλένουμε το στόμα μας , ώστε να απομακρυνθούν βακτηρίδια και δύσοσμες χημικές ενώσεις που δημιουργήθηκαν τη διάρκεια της νύκτας που το στόμα ήταν σε αδράνεια και ξηρό .

Μερικά χρήσιμα μέτρα για την καταπολέμηση της κακοσμίας είναι :

89947

 1. Βουρτσίζουμε προσεκτικά τα δόντια και τα ούλα τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα που κατά προτίμηση περιέχει αντιμικροβιακές ουσίες και σόδα η οποία μειώνει τις θειούχες ενώσεις .
 2. Βουρτσίζουμε την γλώσσα μας όταν πλένουμε τα δόντια μας , προσπαθώντας να φτάσουμε όσο μπορούμε προς τα πίσω.Κατόπιν χρησιμοποιούμε ένα ειδικό εργαλείο-ξέστρο της γλώσσας για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων .
 3. Χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα μετά από κάθε βούρτσισμα.
 4. Κάνουμε τακτικό έλεγχο στον οδοντίατρο που περιλαμβάνει σχολαστικό καθαρισμό τουλάχιστον κάθε 6 μήνες .
 5. Χρησιμοποιούμε ένα οξυγωνούχο στοματικό στοματόπλυμμα ή κάποιο που περιέχει την ουσία χλωρεξιδίνη.
 6. Μασάμε τσίχλα χωρίς ζάχαρη η οποία εκτός από το ότι καθαρίζει και προκαλεί έκκριση σάλιου μπορεί να περιέχει και αρωματικά αλλά και ανασταλτικά παραγωγής πτητικών ενώσεων.
 7. Καταναλώνουμε άφθονα υγρά (νερό , πράσινο τσάι φυτικά ροφήματα κτλ)
 8. Συζητάμε με τον οδοντίατρό μας για την ανάγκη χρησιμοποίησης πιο ειδικών μέτρων , όπως αυτή του τεχνητού σάλιου , ή χρήση ναρθήκων τύπου λεύκανσης με τζελ που απελευθερώνει οξυγόνο.

Το οδοντιατρείο βρίσκεται στην Λεωφόρο 62 Μαρτύρων νούμερο 15, στο Ηράκλειο Κρήτης, ( περίπου 100 μέτρα μετά το ξενοδοχείο Καστέλο που είναι στην αρχή της Λεωφόρου και από την ίδια πλευρά της).

Τηλέφωνο επικοινωνίας
Email επικοινωνίας
Ακολουθήστε μας!
[wpdevart_like_box profile_id=”DentalPracticeNikosDramitinos” stream=”show” connections=”show” width=”300″ height=”350″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”el_GR”]
Υπηρεσίες

Γενική οδοντιατρική
Παιδοδοντία
Οδοντική χειρουργική
Αισθητική οδοντιατρική
Περιοδοντολογία
Κινητή προσθετική
Ακίνητη προσθετική
Χειρουργική στόματος
Ορθοδοντική

Ωράριο Ιατρείου
bt_bb_section_top_section_coverage_image