ΓΗΡΑΝΣΗ: ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

19 Οκτωβρίου 2017

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Είναι καταρχάς αισθητήριο όργανο γιατί μας επιτρέπει να αισθανόμαστε ερεθίσματα απο το περιβάλλον, όπως θερμοκρασία, υφή, πόνο, πίεση, και άλλα. Αποτελεί επίσης ένα σημαντικό φραγμό αποτρέποντας έτσι την απώλεια υγρών και θερμότητας απο τον οργανισμό, αλλά και συμμετέχοντας ως πρώτη γραμμή άμυνας στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Λειτουργεί όμως και ως μέσο μετάδοσης σημαντικών πληροφοριών. Μας δίνει πληροφορίες για την ηλικία του ατόμου, τη διατροφική και ψυχολογική του κατάσταση και γενικότερες πληροφορίες για την υγεία του. Για το λόγο αυτό όλοι οι άνθρωποι οποιασδήποτε ηλικίας δίνουν μεγάλη σημασία στη φροντίδα του δέρματος απο τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

117e29b45c019cffb1bc82a305698e13_XL

Εξάλλου είναι το όργανο που προσφέρει την αμεσότερη ένδειξη σημείων ασθενείας και παραμέλησης στην πάροδο του χρόνου. Η γήρανση είναι μια προοδευτική διαδικασία που αφορά τόσο τους επιπολής ιστούς (δέρμα, λιπώδης ιστός) όσο και τους εν τω βάθει (ατροφία μυών, οστική απορρόφηση) και που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Διακρίνεται στην ενδογενή και εξωγενή. Παράλληλα η διατήρηση του μυικού τόνου συνιστά έκφραση σωματικής υγείας, επάρκειας και δυναμισμού, χαρακτηριστικά εξάλλου που σχετίζονται με τη νεότητα. Γραμμές και ρυτίδες στο πρόσωπο καθώς και η χαλάρωση του δέρματος θεωρούνται σημεία γήρανσης και ασθενείας.

Ο συνδετικός ιστός, οι υποκείμενοι μύες και ο σκελετός καθορίζουν τη μορφή και τον όγκο του προσώπου. Ο συνδετικός ιστός υφίσταται πολλές αλλοιώσεις και τα κύτταρα χάνουν νερό, ατροφούν και γίνονται “δύσκαμπτα”. Η γήρανση εκδηλώνεται στο πρόσωπο με απώλεια όγκου, που παρουσιάζεται σαν “χαλάρωση” της επιδερμίδας και με τη μόνιμη εμφάνιση των πρώτων ρυτίδων “έκφρασης”.

Εκτός απο τις ρυτίδες έκφρασης που εμφανίζονται στο μέτωπο και γύρω απο τα μάτια, σοβαρότερη επιδείνωση παρατηρείται στο κατώτερο τριτημόριο του προσώπου, ακριβώς στη ζώνη του χαμόγελου (περιστοματική χώρα), αποτέλεσμα που μερικές φορές μπορεί να αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του προσώπου του ατόμου.

Ενδογενής γήρανση. Η αναπόφευκτη διαδικασία, η οποία συμβαίνει σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους. Αποτελεί την εμφανή εκδήλωση μιας προγραμματισμένης διαδικασίας εκφύλισης των κυττάρων και της εξωκυττάριας θεμέλιας ουσίας. Αρχίζει μετά απο την ηλικία των 20 ετών περίπου, γίνεται όμως ορατή αρκετά χρόνια αργότερα.

Εξωγενής γήρανση. Παράγοντες οι οποίοι δρουν συνεργικά στη χρονολόγηση και την επιταχύνουν. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν:

· Έκθεση στον ήλιο (Photo – aging)

· Χρόνιο stress

· Έλλειψη ύπνου

· Ορμονικές διαταραχές.

· Ελλιπής διατροφή & Αφυδάτωση

· Σύγχρονος τρόπος ζωής (κάπνισμα, αλκόολ κτλ)

· Νόσοι & Φάρμακα

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Πως γερνάμε; Τα 3 D

1. Deflation: Απώλεια όγκου σε όλα τα επίπεδα (δέρμα, λίπος, μύες, οστούν).

2.Descent: Η περίσσεια των ιστών και η έλλειψη υποστηρικτικών δομών προκαλεί πτώση τους με την επίδραση της βαρύτητας (“κρέμασμα).

3.Deterioration: Διαταραχές στην υφή και στην χροιά του δέρματος με την πάροδο των χρόνων.

Η μονοθεραπεία με την επιλογή ενός μόνο υλικού για την αντιμετώπιση της γήρανσης σπάνια δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό ο ιατρός, ο οποίος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με αισθητικές επεμβάσεις, να μην αρκείται στην εκμάθηση μιας μόνο τεχνικής πχ έγχυσης Υαλουρονικού Οξέος.

Η γήρανση των ιστών του προσώπου και του λαιμού:

  •  Συμβαίνει και στις 3 διαστάσεις και είναι δυναμική διαδικασία και πολυπαραγοντική.
  •  Η βαρύτητα σε συνδυασμό με την απώλεια ανάρτησης των ιστών λόγω της απορρόφησης λιπώδους και μυικού ιστού οδηγούν στο “σακούλιασμα” του δέρματος.
  •  Επέρχεται σκελετική αναδιαμόρφωση με οστική απορρόφηση.
  •  Αναδιανομή και απώλεια λιπώδους ιστού.
  •  Δυναμικές ρυτίδες εμφανίζονται με τη χρόνια υπερτονία των μιμικών μυών.
  •  Οι ορμονικές διαταραχές, το χρόνιο stress, οι συστηματικές παθήσεις και η φαρμακευτική αγωγή επιτείνουν το πρόβλημα.
  •  Η κακή διατροφή, το κάπνισμα και η έκθεση στον ήλιο είναι αντιστρέψιμοι παράγοντες.

ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Ο χρυσός κανόνας των 4 R

Κάθε προσπάθεια αναζωογόνησης του γηρασμένου προσώπου πρέπει να στοχεύει και στους 3 παράγοντες που το προκαλούν (τα 3 D). Για την ευκολότερη απομνημόνευση χρησιμοποιείται ο κανόνας των 4 R:

Relax: Εγχύσεις Βοτουλινικής τοξίνης Α για τις δυναμικές ρυτίδες, οι οποίες προκαλούνται απο τη σύσπαση των προσωπικών μυών. BOTOX

Refill: Χρήση των Fillers και κυρίως του Υαλουρονικού Οξέος για τις γραμμές , ρυτίδες ή αύλακες, οι οποίες είναι αποτέλεσμα απώλειας όγκου των ιστών (στατικές).

Resurface: Παρεμβάσεις στην υφή και τη χροιά του δέρματος Απο τον ίδιο τον ασθενή: κρέμες προσώπου – αντηλιακά – ενυδάτωση Απο τον γιατρό: needling – χημικό pealing – μεσοθεραπεία – fractional Laser κτλ.

Redrape & Contour: Χειρουργικά Facelifts για την αντιμετώπιση των μη αναστρέψιμων αποτελεσμάτων της γήρανσης (Βλεφαροπλαστική, Face / neck Lift, πλαστική μέσου τριτημορίου / Midface Lift).

Το οδοντιατρείο βρίσκεται στην Λεωφόρο 62 Μαρτύρων νούμερο 15, στο Ηράκλειο Κρήτης, ( περίπου 100 μέτρα μετά το ξενοδοχείο Καστέλο που είναι στην αρχή της Λεωφόρου και από την ίδια πλευρά της).

Τηλέφωνο επικοινωνίας
Email επικοινωνίας
Ακολουθήστε μας!
[wpdevart_like_box profile_id=”DentalPracticeNikosDramitinos” stream=”show” connections=”show” width=”300″ height=”350″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”el_GR”]
Υπηρεσίες

Γενική οδοντιατρική
Παιδοδοντία
Οδοντική χειρουργική
Αισθητική οδοντιατρική
Περιοδοντολογία
Κινητή προσθετική
Ακίνητη προσθετική
Χειρουργική στόματος
Ορθοδοντική

Ωράριο Ιατρείου
bt_bb_section_top_section_coverage_image